مقالات خودرو

آشنایی با برخی مکمل‌های روغن موتور

امروزه با پیشرفت علم، مکمل‌های مختلفی برای افزودن به پیشرانه، سوخت، روغن موتور و… وجود دارد که هدف اصلی همه این افزودنی‌ها و مکمل‌ها، بالا بردن راندمان پیشرانه و افزایش طول عمر آن است.

این مقاله نگاهی کوتاه به اساس و فلسفه کاری مکمل‌هایی است که برای افزودن به روغن موتور به منظور افزایش سطح کیفی آن استفاده می‌شود و یا افزودنی‌هایی که کمک به ترمیم سطوح فلزی قسمت‌هایی مثل گیربکس، دیفرانسیل، جداره سیلندر‌ها و… می‌کند.

مکمل‌های ترمیمی

گاهی مواقع در اثر روانکاری نامناسب بخش‌هایی مثل دیفرانسیل، گیربکس و موتور، روی اجزای آنها خط و خش‌هایی به وجود می‌آید که مشکلاتی مثل ایجاد سر و صدا، کاهش راندمان کاری و… ایجاد می‌کنند.

اگر این خطوط چندان عمیق نباشند می‌توان با افزودنی‌هایی که به روانکار اضافه می‌شود، آنها را ترمیم کرده و از گسترش آنها نیز جلوگیری کرد. این افزودنی‌ها بر اساس تکنولوژی و علم نانو ساخته می‌شوند که اساس کاری آنها نیز ایجاد لایه بسیار نازکی از جنس سرامیک ‌روی جداره‌هاست تا هم خط و خش‌های ایجاد شده ترمیم شوند و هم پایداری و مقاومت سطوح کاری افزایش پیدا کند.

روغن فلاشینگ

در کف کارتل موتور و حتی مجاری مختلف عبور روغن، در دراز‌مدت لجن‌هایی تشکیل می‌شود که در روند روانکاری پیشرانه اثر منفی گذاشته و همچنین کیفیت روغن موجود را نیز به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهند. روغن‌های فلاشینگ برای جمع‌آوری و خارج‌کردن این لجن‌ها کاربرد دارند که در مدل‌های مختلفی دیده می‌شوند.

برای مثال بعضی از این روغن‌ها به عنوان افزودنی به روغن اصلی هستند که برای مدت چند دقیقه درون موتور باید حضور داشته باشند، بعضی کاملا به عنوان روغن اصلی جایگزین می‌شوند و بعد از مدت کوتاهی باید تعویض شده و روغن موتور درون پیشرانه ریخته شود و نوعی دیگر نیز به عنوان افزودنی به روغن موتور اضافه می‌شوند و بعد از کیلومتر مشخصی باید اقدام به تعویض روغن کرد.

افزودنی stp

روغن موتور درون پیشرانه به مرور زمان دچار تغییرات فیزیکی و شیمیایی می‌شود تا جایی که بسته به کیفیت ساخت آن، می‌تواند حتی خواص نه‌چندان مناسبی برای پیشرانه پیدا کند. برای مثال، روغن در طول کارکرد خود ممکن است رقیق شده، میزان بخار‌شدن آن بالا برود، از حجم آن در اثر بخار‌شدن کاسته شود، به حالت اکسیده شدن و در نتیجه ایجاد لجن پیش برود و…‌ که همگی باعث کاهش کیفیت کاری آن خواهد شد.

اما افزودنی‌های مختلفی برای دوری از این حالت و افزایش پایداری روغن موتور در بازار وجود دارد که معروف‌ترین آنها، افزودنی stp است که البته این افزودنی را می‌توان برای استفاده در قسمت‌های فنی دیگر خودرو مثل گیربکس، دیفرانسیل و… نیز پیدا کرد. از دیگر خواص این افزودنی‌ها، افزایش غلظت روغن و روانکار در فصول گرم سال به منظور جلوگیری از پاره‌شدن لایه روغن در بین قطعات و همچنین کاهش سطح تبخیر روغن است.

ضمن اینکه stp از معروف‌ترین این افزودنی‌هاست و می‌توان انواع دیگر با کیفیت‌های متفاوت‌تر نیز در بازار یافت به نحوی که امروزه افزودنی‌های بر پایه تکنولوژی نانو نیز در بازار یافت می‌شوند که کارکرد‌هایی مثل افزایش طول عمر روغن، کاهش اصطکاک بین قطعات، ترمیم جداره‌ها و…. دارند.

منبع

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *