اخبار خودرو

طرح سهمیه بندی سوخت-هر ایرانی روزی یک لیتر

ماجرای افزایش قیمت بنزین یا احتمال سهمیه بندی سوخت در کشور متولیان زیادی دارد و در شرایطی که دولت و وزارت نفت ظاهرا در کوتاه مدت برنامه ای برای افزایش نرخ سوخت ندارند، نمایندگان مجلس به فکر جلوگیری از قاچاق سوخت و افزایش مصرف بنزین در کشور افتاده اند.

تازه ترین طرح نمایندگان مجلس در این راستا که طی روزهای گذشته خبرساز شده است، طرحی عجیب است که برمبنای اختصاص یک لیتر بنزین روزانه به ازای هر نفر از جمعیت کشور طراحی شده است. براین اساس افراد فاقد خودرو که استفاده ای از این سهمیه ندارند می توانند در یک سامانه جامعه، سهمیه خود را به افراد دارای خودرو بفروشند. این در شرایطی که براساس آمار بسیاری از جایگاه های سوخت نیز در معرض خطر ورشکستگی قرار گرفته اند.

اسدالله قره خانی الوستانی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این خصوص می گوید: عده‌ای از نمایندگان مجلس طرحی را مبنی بر اینکه به هر ایرانی در هر روز یک لیتر بنزین داده شود ارائه کرده‌اند. وی افزود: بر همین اساس قرار است سامانه‌ای ویژه این کار راه‌اندازی و تعبیه شود که بنزین در آن خرید و فروش شود.

سخنگوی کمیسیون انرژی همچنین تصریح کرد: در مورد جایگاه‌های سی ان جی هم مصوبه‌ای داشتیم مبنی بر اینکه سوخت‌گیری خودرو‌های سرویس‌ عمومی، تاکسی و وانت بارها باید در اولویت باشند.

بنزین

در همین رابطه حسینعلی حاجی دلیگانی، در توضیح طرح پیشنهادی خود در خصوص سهمیه بندی بنزین، اظهار کرد: پیش‌بینی ما بر این بود که اگر بنا است سهمیه بندی صورت بگیرد ارزش اصلی به انسان ها داده شود نه به خودرو و سرمایه. دولت ممکن است بگوید که کارت سوخت احیا شده است و به ازای هر کارت سوخت سهمیه بنزین داده شود، اما ما می گوییم این سهمیه را به خودرو ندهید،‌ بلکه سهمیه بر اساس کد ملی به سرپرست خانوار اختصاص یابد. فارغ از این که آن خانواده‌ خودرو دارد یا خیر.

وی اضافه کرد: بنزینی که به قیمت هزار تومان ارائه می‌شود بر اساس فوب خلیج فارس بین ۵۰ تا ۵۵ سنت قیمت گذاری شده که حدود شش هزار تومان می‌شود. بنابراین افراد با خرید یک لیتر بنزین هزار تومانی پنج هزار تومان یارانه دریافت می‌کنند. ما معتقدیم این یارانه باید به مردم فقرا نیز داده شود.

وی با بیان این که بر اساس بررسی‌ها ۲۰ درصد از مردم کشور اصلا خودرو و موتورسیلکت ندارند، خاطرنشان کرد: همچنین ۲۰ درصد از مردم بیش از سهمیه تعیین شده بنزین مصرف می‌کنند. ما می‌خواهیم این ۲۰ درصد سهمیه اضافه روی آن ۲۰ درصد قبلی سرشکن شود. در چنین شرایطی اگر قیمت بنزین احیانا افزایش پیدا کند این به ضرر افراد ضعیف نیست،‌ بلکه به نفع آنها خواهد بود، زیرا هر قدر قیمت بالاتر برود مابه التفاوتی که آنها می‌توانند دریافت کنند بیشتر است و در اندوخته شان قرار می‌گیرد.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه در ادامه یادآور شد: در این طرح پیش‌بینی شده است که به ازای هر کد ملی در روز یک لیتر به حساب سرپرست خانوار واریز شود که بر این اساس یک خانواده‌ چهار نفره در ماه ۱۲۰ لیتر بنزین سهمیه دارند و می‌توانند هر قدر می‌خواهند از این سهمیه مصرف کنند. طبق پیش‌بینی‌ها این سهمیه ها در کارت افراد قرار می‌گیرد و می‌توانند تمام یا بخشی از آن را به قیمت آزاد بفروشند و یا صادر کنند. در واقع بر اساس این طرح سهمیه بنزین قابل نقل‌ و انتقال است.

از طرف دیگر این گمانه زنی مطرح شده است که چنین طرحی حتی در صورت اجرا نمی تواند جلوی قاچاق سوخت در کشور را بگیرد و صرفا انگیزه ای برای باز توزیع سهمیه بنزین به تمامی اقشار جامعه خواهد بود. اما در راستای جلوگیری از قاچاق، احتمالا چاره ای جز افزایش نرخ بنزین وجود ندارد و مسلما افزایش نرخ بنزین نیز اثرات تورمی خود را به دنبال خواهد داشت. در همین رابطه امروز اعلام شد که دولت و مجلس تا پایان سال 98 برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین ندارند و بنابراین در چنین شرایطی اجرای طرح اختصاص بنزین سهمیه ای به تمامی جمعیت نیز می تواند در هاله ای از ابهام قرار بگیرد، چرا که این طرح بدون افزایش قیمت بنزین، تاثیری بر روی میزان قاچاق سوخت از کشور نخواهد داشت. به خصوص که طراحی و اجرای سامانه ای با قابلیت عضویت 80 میلیون نفر و امکان تبادلات مالی، با پیچیدگی های فنی و عملکی بسیاری همراه است که می تواند هزینه مادی و زمانی زیادی را به دنبال داشته باشد. لذا باید منتظر ماند و دید که سرنوشت این طرح جالب و البته عجیب نمایندگان مجلس در مجلس شورای اسلامی چه خواهد شد.

منبع: digiato

دناروید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *