اخبار خودرو

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی

مقدمه:

مشکلات سیستم سوخت رسانی و تعمیر آن ها رابطه مستقیمی با کیفیت بنزین مورد استفاده و نحوه سوختن بنزین در موتور بستگی دارد.

تمام موتورهای احتراق داخلی برای حرکت به سه چیز نیاز دارند:

  1. هوا
  2. سوخت
  3. جرقه

سیستم سوخت رسانی خودرو برای ذخیره و رساندن بنزین یا گازوییل مورد نیاز موتور جهت حرکت، امری بسیار مهم و حیاتی است. به این موضوع مثل سیستم عروق بدن خودتان نگاه کنید، قلب (پمپ سوخت)، رگ ها (شلنگ های سوخت) و کلیه ها (فیلتر سوخت). مثل بدن انسان، نقص در هر یک از اجزای سیستم سوخت رسانی، آثار مخربی را برای موتور خودرو به همراه خواهد داشت. در ادامه ابتدا اجزای سیستم سوخت رسانی را معرفی و سپس جزئیات این بخش ها را بررسی می‌نماییم و در ادامه به مشکلات رایج در این بخش ها اشاره می‌کنیم و در پایان نحوه شناخت پمپ سوخت معیوب را توضیح خواهیم داد.

نحوه شناخت پمپ سوخت معیوب-موتور های احتراق داخلی

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-موتور های احتراق داخلی

معرفی اجزای سیستم سوخت رسانی:

  1. مخزن سوخت

مخزن سوخت یا به اصطلاح باک بنزین اساسا یک مخزن برای نگهداری سوخت است. وقتی در پمپ بنزین سوخت گیری می کنید، بنزین از نازل به داخل باک خودرو حرکت می کند. در داخل باک قطعه ای وجود دارد که میزان بنزین داخل باک را به عقربه نشان دهنده سطح بنزین اطلاع می دهد. در اتومبیل های جدید باک بنزین کمی پیچیده تر شده است و در آن کنترل کننده هایی جهت جلوگیری از خروج بخارات بنزین به هوا قرار گرفته است.

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-مخزن سوخت

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-مخزن سوخت

        2.پمپ سوخت

پمپ سوخت معمولا در خودروهای جدیدتر داخل باک نصب می‌شوند. در خودروهای قدیمی تر پمپ سوخت متصل به موتور و یا روی میله های شاسی بین باک و موتور قرار می‌گیرد. اگر پمپ داخل باک یا روی میله های شاسی باشد، از نوع برقی بوده و توسط باتری ماشین کار می کند. پمپ های سوخت متصل به موتور، از قدرت حرکت موتور برای پمپ کردن سوخت استفاده می کنند و بیشتر اوقات توسط میل بادامک و گاهی نیز توسط میل لنگ حرکت می کنند.

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-پمپ سوخت

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-پمپ سوخت

        3.فیلتر سوخت

تصفیه سوخت برای افزایش طول عمر و کارایی موتور بسیار اهمیت دارد. انژکتورها و کاربراتورهای سوخت دارای دهانه های بسیار کوچکی هستند که به راحتی مسدود می شوند، بنابراین تصفیه کردن سوخت امری ضروری است. ممکن است فیلتر های سوخت قبل یا بعد از پمپ سوخت و گاهی در هر دو محل قرار داشته باشند. اکثر فیلترها از ماده ای کاغذی ساخته شده، اما می توانند از جنس فولاد ضد زنگ و یا دیگر مواد مصنوعی نیز باشند و در بیشتر موارد به صورت یکبار مصرف طراحی می شوند. برخی از فیلترهای سوخت که با هدف کارایی بهتر طراحی شده اند، دارای توری قابل شستشو هستند که نیاز به تعویض فیلتر را از بین می برد. فیلترهای بنزین موجود در بازار از تنوع زیادی برخوردارند که هر کدام مخصوص خودروی خاصی طراحی شده اند. با انتخاب فیلتر بنزین مناسب می‌توانید به بهبود عملکرد موتور و کاهش محسوس سوخت کمک کنید.

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-فیلتر سوخت

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-فیلتر سوخت

        4.انژکتور

بیشتر خودروهای تولیدی پس از سال 1986 دارای سیستم انژکتور سوخت هستند. به جای کاربراتور برای ترکیب سوخت و هوا، یک کامپیوتر زمان باز شدن انژکتورها برای ورود سوخت به موتور را مشخص می کند. این موضوع باعث کاهش میزان انتشار سوخت و مصرف بهینه سوخت می شود. انژکتور در واقع یک شیر برقی کوچک است که با سیگنال های الکتریکی باز و بسته می شود. در تصویر زیر می توانید انژکتورها را در قسمت بیرونی ورودی هوا ببینید. با تزریق سوخت نزدیک به سر سیلندر، سوخت به صورت ذرات ریز وارد محفظه احتراق شده و هنگام ایجاد جرقه توسط شمع، مشتعل می‌شود.

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-انژکتور

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-انژکتور

          5.کاربراتور

کاربراتور، سوخت را بدون مداخله کامپیوتر یا همان ECU با هوا مخلوط می کند. با اینکه کار کاربراتورها ساده است، اما نیازمند تنظیم و تعمیر مرتب هستند و مصرف سوخت آن ها نیز به شدت بالا می‌باشد. به همین خاطر است که در خودروهای جدیدتر به جای کاربراتور از انژکتور استفاده می شود.

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-کاربراتور

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-کاربراتور

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی:

  • گرفتگی فیلتر سوخت (صافی بنزین):

رایج ترین و در عین حال ساده ترین مشکل، گرفتگی فیلتر سوخت است. همیشه به توصیه های کارخانه سازنده خودرو درباره زمان مناسب تعویض فیلتر سوخت عمل کنید. این اطلاعات در دفترچه راهنمای خودرو درج شده‌اند. نشانه های گرفتگی فیلتر سوخت عبارت است از سرفه کردن یا دل زدن در سرعت های بالا و یا روشن نشدن موتور. همیشه ابتدا سیستم احتراق را بررسی کنید. اگر مشکلی وجود نداشت، مشکل احتمالی بعدی فیلتر سوخت است. تعویض به موقع فیلتر بنزین باعث تمیز ماندن انژکتورها، عمر مفید پمپ بنزین و راندمان بالای موتور می‌شود. اما به هیچ عنوان نمی‌توان زمان یا کارکرد مشخصی را برای تعویض فیلتر بنزین مشخص کرد.

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-گرفتگی فیلتر سوخت

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-گرفتگی فیلتر سوخت

  • خرابی پمپ سوخت رسانی

مشکل رایج بعدی خراب شدن پمپ سوخت است. صدای بیشتر پمپ سوخت های مدرن برقی را می توان با باز کردن سوئیچ شنید. اگر صدای پمپ را نمی شنوید و ماشین روشن نمی شود، ممکن است مشکل از پمپ سوخت باشد. معمولا اولین چیزی که تعمیرکار چک می کند، رله‌ای است که برق را به پمپ می رساند. اگر این رله درست عمل می کند، لازم است که پمپ تعویض شود. توصیه می‌کنیم برای جلوگیری از خراب شدن پمپ هیچ وقت نگذارید مخزن سوخت یا باک بنزین خالی باشد و به انتهای سوخت برسد .همیشه ده لیتر مانده به انتهای حجم مخزن، بنزین بزنید تا فشار کم تری به پمپ سوخت وارد شود و همچنین ذرات ته نشین شده در باک به پمپ سوخت رسانی نفوذ نکند تا باعث خرابی آن گردد. در نتیجه جلوگیری از خالی شدن مخزن سوخت به بهبود عملکرد سیستم سوخت رسانی مخصوصا پمپ سوخت و افزایش طول عمر آن بسیار موثر است.

مشکلات سیستم سوخت رسانی-خرابی پمپ سوخت رسانی

مشکلات سیستم سوخت رسانی-خرابی پمپ سوخت رسانی

  • خرابی انژکتور

آخرین مشکل رایج، خرابی انژکتور است. با اینکه فیلتر، سوخت را به خوبی تصفیه می کند، اما همیشه بدون نقص نیست. به مرور زمان مواد ته نشین شده و ذرات ریز وارد انژکتورها می شوند. این موضوع می تواند باعث گرفتگی انژکتور شده و جلوی عبور سوخت از آن به موتور را بگیرد. همچنین ممکن است انژکتور در حالت باز گیر کرده و باعث ورود سوخت اضافی به موتور شود. افزودن منظم شوینده های سیستم سوخت رسانی  و نیز شوینده های مخصوص انژکتور به تمیز ماندن انژکتور کمک می‌کند. شوینده را در باک خالی، درست قبل از سوخت گیری بریزید تا هنگام رانندگی کارش را انجام دهد حتما قبل از استفاده روش مصرف هر یک از محصولات تمیزکننده سیستم سوخت رسانی را مطالع نمایید. توصیه می شود این کار را هر سه ماه یک بار انجام دهید تا انژکتورها مثل روز اول کار کنند. همچنین در بعضی مکانیکی ها خدمات شستشویی ارائه می شود که در واقع مسیر سوخت را قطع کرده و ماده شوینده را از داخل موتور رد می کنند. این کاری فقط زمانی لازم است که کار انژکتورها به جایی رسیده باشد که با محصولات شوینده انژکتور موجود در فروشگاه ها تمیز نشوند.

 

کجا بنزین بزنیم؟

باور کنید یا نه، این موضوع می تواند باعث ایجاد تفاوت زیادی شود. همیشه در پمپ بنزین‌های شناخته شده در سطح ملی، بنزین بزنید. برخی جایگاه های سوخت به دلیل داشتن قطعات و نازل های سوخت قدیمی، سوخت را با مواد نگهدارنده و کثیفی به شما می‌فروشند که همین امر باعث خرابی سیستم سوخت رسانی در خودرو به مرور زمان می‌گردد . همچنین مخلوط کردن آب با بنزین می تواند باعث ایجاد مشکلاتی برای موتور خودرو شود. موتور به خوبی حرکت نخواهد کرد و همچنین آب باعث ایجاد زنگ زدگی در سیستم سوخت رسانی خواهد شد. در این شرایط حس می کنید خودرو کند شده و گاهی اگر آب داخل بنزین زیاد باشد اصلا حرکت نخواهد کرد.

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-کجا بنزین بزنیم؟

مشکلات رایج سیستم سوخت رسانی-کجا بنزین بزنیم؟

بهترین زمان تعویض فیلتر سوخت:

در حقیقت عمر فیلتر بنزین اتومبیل به کیفیت بنزین در جایگاهی که برای سوختگیری انتخاب می‌کنیم بستگی دارد . در شرایط ایده آل و کیفیت استاندارد بنزین، کارخانجات اتومبیل سازی به طور میانگین زمان یکسال و کارکرد بیست هزار کیلومتر را برای تعویض صافی بنزین توصیه کرده اند، اما ممکن است بعد از پر کردن باک اتومبیل در اولین روز بعد از تعویض فیلتر بنزین حجم زیادی جرم و ذرات معلق وارد باک اتومبیل شده و فیلتر بنزین را تا حد زیادی کثیف و یا حتی مسدود کنند. بنابر این توصیه می‌شود کسانی که در جایگاه های متعدد سوختگیری می‌کنند در هر نوبت تعویض روغن، فیلتر بنزین را نیز تعویض کنند .

نکته ای درباره عدد اکتان

عدم تمایل بنزین در برابر مشتعل شدن سوخت را عدد اکتان گویند. در واقع عدد اکتان بنزین در برابر پدیده خودسوزی و کوبش در موتور مقابله می‌کند. ریختن بنزین سوپر داخل باک بنزین باعث افزایش کارایی یا مصرف کمتر نمی شود مگر اینکه مشخصا توسط سازنده خودروی شما توصیه شده باشد. اگر در دفترچه راهنمای خودرو توصیه شده که از بنزین با اکتان 87 استفاده نمایید، از این دستور پیروی کنید. اما اگر توصیه شده که از بنزین عادی استفاده کنید، مصرف بنزین سوپر یا اعلا فقط باعث اتلاف هزینه می شود.

منبع: نیلاکا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *