اولین ماشین جهان که به طور کامل با کمک کامپیوتر طراحی شد
مرسدس بنز امسال پنجاهمین سال ساخت ماشینی را جشن میگیرد که با اینکه به تولید انبوه نرسید، اما یکی از مشهورترین ماشینهای تاریخ خودروسازی شد.
در اواخر دهه شصت میلادی، بنز با ایده تولید یک ماشین اسپرت، برونو ساکو، طراح ایتالیایی خود را مامور کرد تا کانسپتی با تازهترین فنآوریهای روز بسازد. نمونه اول این کانسپت به نام C111 در پاییز سال ۱۹۶۹ در نمایشگاه فرانکفورت رونمایی شد و چند ماه بعد، بنز کانسپتی تقریبا آماده تولید در نمایشگاه ژنو نمایش داد.
ظاهر ماشین با محصولات دیگر بنز کاملا متفاوت بود و بیشتر به ماشینهای اسپرت ایتالیایی زمان خود نظیر لامبورگینی و فراری شبیه بود. درهای ماشین رو به بالا باز میشد و بدنه آن از فایبرگلاس ساخته شده بود. داخل ماشین اگرچه به همه امکانات رفاهی نظیر کولر مجهز شده بود و تودوزی چرم داشت، اما بیشتر به اتاق یک ماشین مسابقهای شبیه بود.
بنز میگوید این اولین ماشین جهان است که به طور کامل با کمک کامپیوتر طراحی شد و به این ترتیب حدود چهار ماه در زمان مهندسی ماشین صرفهجویی شد.
حداکثر سرعت ماشین ۳۰۰ کیلومتر در ساعت بود و به جای موتور پیستونی از موتور درونسوز وانکل نیرو میگرفت که ۳۵۰ اسب بخار نیرو داشت.
موتورهای درونسوز وانکل با روشی متفاوت از موتورهای پیستونی کار میکنند. این موتور در دهه پنجاه میلادی توسط فلیکس وانکل (Felix Wankel) ، مهندس آلمانی اختراع شده بود، اما در دهه هفتاد مورد توجه خودروسازان قرار گرفت.
خودروسازان قصد داشتند تا موتورهای وانکل را به خاطر کوچکی و کارآمدی جایگزین موتورهای پیستونی کنند. اما پیچیدگی ساخت و مصرف بالای سوخت، مخصوصا بعد از بحران نفتی سال ۱۹۷۳ باعث شد این موتور از رونق بیفتد و موتور دیزل جای آن را بگیرد.
استقبال از ماشین در ژنو به حدی بود که C111 را به ماشین رویایی دهه هفتاد میلادی تبدیل کرد. با اینکه بنز تاکید کرده بود که این ماشین آزمایشی است و هنوز برنامهای برای تولید آن ندارد، اما کارخانه سفارشهای زیادی برای خرید ماشین دریافت کرد.
تقاضا آنقدر زیاد بود که یک ماشینباز ساکن لندن حاضر شد برای خرید آن نیم میلیون مارک آلمان پرداخت کند و مرسدس-بنز یک چک سفید امضا از یک مشتری دیگر دریافت کرد.
بالاگرفتن بحران نفتی و مطمئن نبودن کارخانه از دوام فنآوریهای به کار رفته در ماشین سبب شد تا در نهایت بنز پروژه C111 را بایگانی کند. بنز در سالهای بعد مدلهای دیگری از این کانسپت را با موتورهای دیگر ساخت و در نمایشگاههای مختلف نمایش داد.
قرار است بهار امسال به مناسبت پنجاه سالگی C111 کتابی با استفاده از اسناد دیده نشده از دوران ساخت این ماشین منتشر شود. خود ماشین اکنون در موزه بنز در شهر اشتوتگارت نگهداری میشود.